Na Пошті
вулиця Чорновола,4місто Тернопіль+380 96 197 11 93

Як працює волонтерство у культурі?

2024-08-05 10:25
Як працює волонтерство у культурі?

За останні роки волонтерство стало звичним явищем для нашої країни. Якщо до 2013 року до волонтерства були залучені лише 5% українців, то сьогодні, за даними Української волонтерської служби та U-report (грудень 2023) – 74%. Втім, це не така звична справа для сектору культури. А, зважаючи на рівень заробітної плати, який в культурі є нижчим за середнім, роботу в культурі можна назвати різновидом волонтерства. Як працює волонтерство у креативному кластері Nа пошті у Тернополі?


«Креативний кластер Nа пошті – це ревіталізований простір підвалу колишньої центральної пошти, де постійно відбуваються різні культурні події: виставки сучасного мистецтва, концерти, джем-сесії, кінопокази, стендапи чи літературні читання. Волонтерів часто можна зустріти на фестивалях, але я вагалася, як запустити цю програму у нашій приватній інституції. Адже зрозуміло, що зараз основний вид волонтерства – це підтримка ЗСУ, - розповідає співзасновниця закладу Марічка Юрчак. – Врешті, я зрозуміла, що це є важливою інвестицією у соціальну згуртованість. Кластер є спільнототворчою установою (тут гуртуються музиканти, коміки, автори, представники творчих професій), але також працює задля і завдяки спільноті. Волонтерство допомагає відчути себе частиною кластеру, і люди більше цінують те, до чого докладають власні зусилля».


Спільнота волонтерів Nа пошті динамічна, охоплює від 50 до 80 учасників. Завдання, які виконують волонтери, різні: від промоції заходів інтернет-спільнотах та своїх «тусовках», фотографування чи зйомки відео до супроводу артистів, зустрічі гостей, участі у толоках.Є


«Переважна більшість наших волонтерів – молоді люди 19-25 років (65%) і менше 18 (30%), - продовжує Марічка. - Це можливість для них відвідувати культурні заходи безкоштовно, тоді як квиток на концерт улюбленого виконавця у середньому може коштувати 400 грн – це 20% стипендії. Також наші волонтери відзначають бажання знайомитися з цікавими людьми і підтримувати такий молодіжний культурний простір міста».


Олександру Сафандулі лише 16 років, він навчається у тернопільській школі №29. Хлопець долучився до спільноти волонтерів навесні 2023, як тільки її запустили. Зважаючи на вік, це його перший та єдиний досвід волонтерства:

«Долучився, бо хотів практикувати фотографування і ходити на події безкоштовно. Як на мене, волонтерство це про людські почуття. Робота і волонтерство відрізняються не тільки грошима, а і відчуттями, що ти щось робиш, бо хочеш. І заради цих відчуттів і потрібне волонтерство в культурі».


Щомісяця у кластері обирають «волонтера місяця», який отримує символічну відзнаку – щось із мерчу або квитки на події. Сашко утримував це звання упродовж кількох місяців поспіль, тож його нагородили квитком на всі дні фестивалю «Файне місто», який влітку 2023 уже перебрався до Львова. А коли команда кластеру виграла грант на проведення всеукраїнського конкурсу Koza music battle восени 2023 року, Олександра запросили у проєкт як фотографа – вже за оплату.


Яні Шемаєвій також 16 років, вона навчається у ТВПУ сфери послуг та туризму. Вперше потрапила у кластер у серпні 2022 на запрошення соліста гурту РЕЙВА, це був благодійний концерт за участі Аделі Курат і гурту «Хвилі» (учасник гурту зараз у війську).


«Я стежила за можливостями волонтерства «Nа пошті» з зими 2023, але сама долучилася лише в серпні цього ж року. Побачила пост в інстаграмі, що набирають команду волонтерів, і вирішила що це має бути цікаво (так і є). Я також волонтерю на концертах які організовує VINIL або KARABAS – мені подобається знайомитися з новими людьми, подобається вайб якогось закулісся подій, як воно все відбувається, до того як починається, наприклад, концерт. Nа пошті, зокрема, мені подобається колектив і все, що я роблю», - ділиться дівчина. Яна – одна з найвідданіших волонтерок, тому вже за кілька місяців вона стала координатором спільноти.


Михайлу Сагайдаку – 20 років, він навчається професії реставратора на факультеті мистецтв у ТНПУ ім. В. Гнатюка. Вперше потрапив у креативний кластер Nа пошті завдяки друзям, які запросили його на концерт гурту Tember Blanche. Як і більшість волонтерів простору, хлопець також пропонує свою допомогу на інших міських заходах, акціях на підтримку ЗСУ.


«Коли на початку 2023 року я долучився до спільноти волонтерів, мною керувало бажання приносити користь собі та іншим. Мені подобається як взаємодіяти із відвідувачами: зустрічати на вході, вітати, бажати гарного вечора, заряджати на позитив, так і займатися відеозйомкою, так і допомагати з монтажем виставок. Це дозволяє ближче познайомитися з картинами і творчістю художників, а це близька мені сфера».

Естетичне чуття, оперативність в роботі та відмінну комунікацію Михайла помітили – тож тепер він повноцінний член команди і працює на посаді smm-менеджера кластеру. Але іноді, за власним бажанням і за старою звичкою, зустрічає гостей на вході.


Волонтерство в культурі важливе для збереження спадщини, організації культурних заходів, освіти та популяризації культурних цінностей, підтримки арт-проєктів і сприяння соціальній взаємодії у спільноті.